Dags för däckbyte? – Här är guiden till vad som gäller

Nu när vintern närmar sig är det dags att tänka på däckbyte. För att köra säkert och enligt lagen på svenska vägar måste du veta vad som gäller för vinter- och sommardäck. Varje gång det skiftas i årstiderna och det börjar vankas däckbyte dyker alltid samma frågor upp.

När måste jag byta till vinterdäck? Vilket mönsterdjup måste jag ha? Vad är ett godkänt vinterdäck?

Här bjuder vi på en enkel genomgång av vad du behöver veta för att åka tryggt, säkert och lagligt i vinter!

När måste jag byta till vinterdäck?

Från 1 december till 31 mars är det lag på att använda godkända vinterdäck om vinterväglag råder. Vinterväglag definieras som snö, is, snömodd eller frost på vägen, och det är polisen som avgör om dessa förhållanden råder.

Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria, och de ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter för bilar med en totalvikt på upp till 3500 kg.

Dubbdäck är tillåtna mellan 1 oktober och 15 april, men om det är eller förväntas bli vinterväglag får du använda dem även utanför denna period. Kom ihåg att vissa vägar i större städer har förbud mot dubbdäck. Bryter du mot detta kan det bli kostsamma böter!

Viktigt att tänka på vid däckbyte

När du sätter på helt nya vinterdäck är det viktigt att de får köras in på barmark några mil för att optimera greppet på is och snö. Om du ska köra släpvagn och bilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha det.

Vad räknas som godkänt vinterdäck?

För att vara säker på att dina vinterdäck är godkända, håll utkik efter en symbol som visar en bergstopp med en snöflinga på. Symbolen kallas även för 3PMSF. Den här symbolen visar att däcket är speciellt framtaget för vinterkörning.

Något nytt för året är att däck som enbart har M+S-märkningen (Mud and Snow), är endast godkända fram till den 30 november 2024 för fordon upp till 3500 kg. Om du har ett par dubbfria däck som saknar 3PMSF-symbolen, får du alltså inte framföra ett fordon med dessa på svenska vägar efter den 1 december i år.

Byt däck i tid

Ett bra råd är att vara förberedd inför vintern och boka ditt däckbyte i god tid. Hos Eklunds erbjuder vi både däckbyten och förvaring i vårt däckhotell – en smidig lösning för dig som vill spara plats hemma och säkerställa att dina däck är i gott skick när det är dags att byta.

Vill du boka tid för däckbyte eller har du frågor om vårt däckhotell? Ring oss på 0500 – 41 38 45, eller klicka på länken nedan.