Vårt miljöarbete prisat för andra gången!

Med start 2001, anordnar Skövde Kommun i samarbete med Företagarna en näringslivsgala för att hylla och uppmärksamma det lokala näringslivet, samtidigt som den är ett tillfälle för företag, organisationer och kommun att sammanstråla under lättsamma former. Det är en kväll full av kontaktknytande, samtidigt som en rad priser delas ut till personer och företag som gjort det lilla extra under året. 

Bland tio andra priser, så som ”Årets butik”, ”Det goda exemplet” och ”Årets företagare”, delas ”Skövde kommuns miljöpris” ut. Ett pris som funnits med på galans agenda sedan 2003, ett pris som vi på Eklunds bildelslager fick den stora äran att ta emot när det för första gången delades ut för 20 år sedan. 

Under efterföljande två decennier har vi lagt in många extra växlar för att bli ännu vassare vad gäller vårt miljöarbete. Det är idag en tydlig stomme som hela vår verksamhet vilar stadigt på och vi tar dagligen beslut som driver oss mot målet: att bidra till cirkulära och hållbara bilskadereparationer.

För att göra vårt arbete konkret och synbart sammanställer vi årligen en hållbarhetsrapport. I den som skrevs i början av året, som sammanfattar 2022, kan man bland annat läsa att vi tog emot och återbrukade 3119 fordon, att vi minskade vår elförbrukning med 8 procent och att vi gav nytt liv till 45 728 reservdelar. Samtidigt satsade vi rejält på oss själva. Vi har påbörjat en stor utbyggnation, samarbetar med flera av samhällets livsnödvändiga instanser, har investerat i fler maskiner som ökar hållbarhetsgraden och drivit projekt som gynnar andra: så som att skänka teknik till organisationen ”Barnens dator”. 

Att med det i ryggen, 20 år efter att vi först fick motta ”Skövde kommuns miljöpris”, återigen prisas i samma kategori är ett kvitto så gott som något. Att dessutom få göra det samma år som verksamheten firar 75 år blev en överraskning som satte pricken över i:et på det här guldåret. Det var med stor stolthet som vi entrade scenen på Skövdes näringslivsgala i slutet av november till motiveringen: 

”Företaget har målmedvetet utvecklat verksamheten till en modern, digitaliserad och hållbar verksamhet. Det stora målet är att materialåtervinna till 100 procent samtidigt som kunderna ska vara nöjda.

Eklunds bildelslager har ett helhjärtat engagemang i miljö, kvalitet och ständiga förbättringar. Företaget är en inkluderande arbetsplats som främjar mångfald och social hållbarhet och de arbetar för att uppfylla Agenda 2030. Företaget stödjer också samhällsbärande funktioner såsom polis, räddningstjänst, försvarsmakt och gymnasieskola.

Med de högsta ambitionerna ett företag kan ha strävar de ständigt för att minska sitt klimatavtryck, fortsätta utveckla sitt moderna arbetssätt, inspirera sin omvärld och ha de nöjdaste kunderna. Eklunds bildelslager belönades för 20 år sedan med Skövde kommuns Miljöpris och tack vare sin höga standard inom miljöarbetet som har pågått sedan dess – är de väl värda vinnare igen år 2023″.

”Vilken kväll och vilken ära! Detta betyder oerhört mycket för oss och vi kommer alla sträcka på oss lite extra ett tag framöver” , säger vice VD Linnea Eklund Lorentzon.

Stort tack för erkännandet, Skövde kommun.