Morgondagens kollegor på studiebesök

Industrierna kokar, men önskad kompetens saknas. Det råder brist på arbetare inom industriyrken och därför satsar Skövde kommun på att inspirera. Över 700 åttondeklassare besöker under hösten företag i kommunen för att få en inblick i det dagliga arbetet. I veckan hade vi på Eklunds besök av två klasser. Förhoppningsvis kan vi välkomna dem till branschen om några år! 

Skaraborg är en stark industriregion, samtidigt matchar inte utbudet efterfrågan. Behovet av kompetens i industrierna ökar, runt om i kommunen likväl som hos oss på Eklunds. För att inspirera elever i Skövde kommun till att söka in till industri- och teknikprogrammen på gymnasiet anordnas därför studiebesök för alla åttondeklassare, i samarbete med IDC, Näringslivsforum, Teknikcollage och Skövde kommun.

Totalt rör det sig om 16 olika företag, där Eklunds är ett av dem. Vi har erfarenheten att det dessutom råder en felaktig bild av den bransch vi verkar i, att den skulle vara gammaldags, som vi hela tiden arbetar för att ändra på. Det här är ett sådant sätt.

Genom att öppna upp våra lokaler och visa runt och berätta om vår vardag hoppas vi kunna inspirera de nära 700 elever som ingår i satsningen till att överväga industriprogrammen när det är dags att söka sig vidare från grundskolan.

Igår var det dags för den första av två heldagar hos oss på Eklunds! Vi tog emot två klasser som spenderade två timmar vardera ute på vårt område. Vi inledde med en presentation om företaget, där de också fick chansen att framföra sina egna frågor och funderingar. Därefter tog vi en rundvandring som vi kombinerade med en tipspromenad.

”Vi berörde frågor om återvinning generellt som kunde kopplas till sådant som de läser i skolan, samtidigt som vi ställde frågor om Eklunds relaterat till det vi hade berättat innan”, säger Linnéa Eklund Lorentzon.

Därefter fick klassen observera när vi sprängde en airbag, för att simulera för dem hur det går till vid en krock. Ett avslut som blev hela passets höjdpunkt.

”Hitta en tuffare publik än 13 och 14 åringar! Men de var nyfikna och jag ser ett stort värde i att vi får visa upp vår verksamhet för vad den är. Och eftersom det faktiskt är potentiella medarbetare till oss i framtiden så är det extra roligt att få till en sådan här dag”, säger Linnéa Eklund Lorentzon.