2022 i backspegeln – ett fartfyllt år till ända.

Det går alltid att växla upp lite mer. Det är precis vad vi på Eklunds Bildelslager har gjort under det gångna året.

Vi satsar stenhårt på hållbarhet, både när det kommer till produkten vi förvaltar och säljer och när det kommer till vår personal. I år avslutades ett två år långt projekt i samarbete med EDCS och deras program DOSA, som syftar till att skapa en arbetsplats helt fri från diskriminering. Efter väl utfört arbete kan vi konstatera att vi på Eklunds kommit långt. Vi delar uppfattningen att vi är varandras arbetsmiljö och vi har minimerat både trösklar och prestige. Hos oss är klimatet öppet, oavsett vilken position man har i företaget.

En välmående personal som trivs på sin arbetsplats har förmågan att utföra stordåd. Under året har vi tillsammans tagit flera kliv mot att bli en demontering i framkant som inte bara hänger med i hållbarhetsutvecklingen, utan också ligger före den. Vi har utbildat 18 högvoltstekniker med hjälp av Promeister, branschens ledande utbildare inom fordonsteknik, och kan nu ta oss an el- och hybridfordon på ett exemplariskt sätt. Målet är att samtliga i företaget ska vara utbildade på området och att hela Eklunds Bildelslager ska vara elbilsanpassat.

Att satsningen är rätt och riktig har vårt företag fått ett tydligt kvitto på vid årets revision av två ISO-certifieringar.

”Vi fick bekräftat att vi ligger långt framme gällande hantering av el- och hybridbilar, samt demontering av batterier från dessa. Särskilt för att vi har en särskild strategi för området, som bland annat omfattas av utrymmen färdigställda för karantän, hantering, demontering och lagring av bilarnas batterier”, säger vice vd Linnea Eklund Lorentzon.

Jämsides med det har vi investerat i en egen vattenrening. Det är inget nationellt krav på verkstäder men ett sätt för oss att utmärka oss på marknaden. Vi är stolta över att vara först i Skövde kommun med egen vattenrening och att vi dessutom låter starkt miljöfokus genomsyra hela vår verksamhet.

Ett ytterligare bevis på vårt framåtriktade arbete är den rad av intressenter och kunder som under året kommit för att besöka oss och lära mer om detsamma. Vi började med konceptet verkstadsträffar, där vi tillsammans med branschkollegor kunnat träffas igen efter pandemin. Vi har haft rundturer i våra lokaler, ätit gott och diskuterat hur vi kan utveckla vårt samarbete.

”Vi har också haft flera föreningar på besök som själva hört av sig till oss och frågat om de kan få komma ut hit och kika på vad vi gör. Det är det finaste kvitto man kan få på att man gör ett bra jobb. Så det hoppas vi att vi kan fortsätta med, både studiebesöken och de öppna verkstadsträffarna.”

Och vad mer väntar 2023?

Vi hoppas på att vår utbyggnad kommer kunna stå färdig under det första kvartalet. De nya ytorna kommer framför allt möjliggöra än effektivare materialåtervinning. Vi hoppas också att det ökade intresset för begagnathandeln ska fortsätta stiga, eftersom det gynnar både vår verksamhet och vår planet.Att satsningen är rätt och riktig har vårt företag fått ett tydligt kvitto på vid årets revision av två ISO-certifieringar.

”Vi kommer självklart fortsätta utveckla hur vi arbetar med reservdelar. Vi vill vara den självklara leverantören som kan leverera på det våra kunder efterfrågar. Vi är tacksamma för alla som väljer att handla av och arbeta tillsammans med oss. 2023 fortsätter vi att hitta nya vägar framåt.”

Slutligen vill vi på Eklunds önska alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. 

Vi hörs och ses på andra sidan årsskiftet.