Dag firar 50 på Eklunds

År 2024 firar vår vd, Dag Eklund, ett imponerande jubileum. I 50 år har han jobbat inom familjeföretaget, som bildades av Dags föräldrar redan år 1948.

I samband med att Dag firar 50, gjorde Skaraborgs Allehanda en intervju med honom om den stora resan från ett litet familjeföretag till ett landmärke i Skövde med många anställda.

Eklunds bildelslager är ett företag med starka anor och som har gjort en spännande resa. Från starten var det bara familjen som arbetade på bildelslagret. Nu är de över 35 anställda och Dags dotter, Linnea, är tredje generationen Eklund som ser till att det finns återbrukade bildelar av kvalité.

Dag, tillsammans med brodern Örjan, tog över företaget från föräldrarna på 90-talet. Då tog de ganska snabbt tag i taktpinnen för utvecklingen.

När jag och brorsan tog över så ville vi utveckla verksamheten. Då gick det inte att ligga på hyrd mark och att vi kunde köpa marken var avgörande för verksamheten. Annars hade vi i princip fått flytta och skaffa oss en tomt som var tillräckligt stor. Men vi lyckades köpa tomten och det var egentligen startskottet på utvecklingen, säger Dag till Skaraborgs Allehanda.

Eklunds har jobbat hårt för att ligga i framkant när det kommer till hållbarhet och klimatnytta. Med över 9 000 ton minskade koldioxidutsläpp per år, tack vare enbart Eklunds materialåtervinning, är hållbarheten en hörnsten i verksamheten.

Historiskt kanske branschen sågs som en miljöbov, det har vi lyckats ändra på så att vi ses som en bransch där vi tar tillvara på resurser. Vi tillför ju mer än vad vi belastar miljön. Vi återvinner och återanvänder, det är ju själva vår affärsidé. Men det ska ju speglas utåt också så att folk vet om detta, att vi återvinner och återbrukar fordonen till 95 procent, säger Dag till Skaraborgs Allehanda.

Det extensiva miljöarbetet fick också hyllningar från annat håll. I november fick Eklunds motta Skövde kommuns miljöpris, under Näringslivsgalan. Då löd en del av motiveringen:

Eklunds bildelslager belönades för 20 år sedan med Skövde kommuns Miljöpris och tack vare sin höga standard inom miljöarbetet som har pågått sedan dess – är de väl värda vinnare igen år 2023.