1948 grundade Simon och Marianne Eklund det som då kom att kallas Simon Eklunds bilskrotning. Ett aldrig sinande intresse för bilar gjorde valet att bygga en egen verksamhet enkelt och under företagets första tio år växte verksamheten i god takt. Så god, att skroten växte ur lokalen vid väg 49 och flyttade till Östermalm. Simon storsatsade och investerade i en bilpress som klarade av att hantera hela fordon. Med det var ett besvärligt arbetsmoment eliminerat och verksamheten fortsatte att blomma med sina drygt 600 skrotade fordon per år.
Sönerna Örjan och Dag Eklund började arbeta i verksamheten 1966 respektive 1974. Idag leder de Eklunds bildelslager tillsammans med Dags dotter Linnea. Sedan slutet på 60-talet är dessutom familjeföretaget tillbaka på samma plats som det grundades, men på andra sidan vägen. Här startar en mycket spännande tillväxtresa.
90-talet blev avgörande för att verksamheten är det den är idag. Det beror inte bara på att det var då som Eklunds började teckna avtal med försäkringsbolag, utan handlar också mycket om att marken vid väg 49 kunde friköpas från Cementa.
– Under många år hade vi hyrt mark på kontrakt om ett år i taget, vilket hämmade utvecklingen avsevärt. När marken blev vår, kunde vi börja expandera och miljöanpassa för att ligga i framkant. Sedan dess har vi dessutom köpt upp ännu mer mark som i dagsläget är under renovering för att kunna husera utökad sortering och hantering av bildelar, berättar Linnea Eklund Lorentzon, vice VD.
De senaste 20 åren har vi åstadkommit mycket. Ett miljö- och kvalitetscertifikat, som 2001 möjliggjorde avtal med fler försäkringsbolag och en ytterligare säkrad tillväxt. Vi har fått Skövde kommuns Miljöpris och blivit Årets företagare. Vi har deltagit i forskningsprojekt tillsammans med Volvo och Chalmers.
Vi är idag ett modernt bolag som satsar framåt, både med ny teknik och genom ett konstant fokus på att bli så miljövänliga som möjligt. Tillsammans bidrar vi till något som är gott på riktigt. Vi förlänger livet på bildelar och möjliggör att fordon kan rulla igen. Det kräver samarbete, arbetsglädje och motivation.
Vi smutsar inte ner, vi städar upp. Det är vi väldigt stolta över.